В четвъртък Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с решение, вече

...
В четвъртък Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с решение, вече
Коментари Харесай

Възражда ли се проектът Европейска Суперлига? Въпроси и отговори

В четвъртък Съдът на Европейския съюз (СЕС) излезе с решение, към този момент считано като революционно за футбола. Решение, което се чака да го раздруса и промени радикално. Така споделят.

Магистратите в Люксембург се произнесоха, че ФИФА и УЕФА са нарушили разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията и свободата на даване на артикули с опита си да блокират основаването на Европейска Суперлига преди над две години и половина.

Делото бе заведено от Европейската Суперлига като съдружие, в което най-после останаха единствено три клуба от 12 основатели - " Реал " (Мадрид), " Барселона " и " Ювентус ". Как тъкмо УЕФА и ФИФА - организации, които управляват футбола такъв какъвто го знаем, пробваха да блокират новия упорит план? Със закани за санкции и изключване от всички структури, забрани... Но те далеч не бяха сами, реакцията бе с ефекта на гърмеж и тогава Европейската Суперлига  " спука гуми ", а едвам бе потеглила.

Решението повдига доста въпроси освен за бъдещето на плана, а изобщо на обичаната игра. Опитваме да отговорим на някои от тях тук.
Какво значи решението на Съда?
Тепърва ще го поясняват адвокати и експерти по спортно право, само че едно е несъмнено - футболните федерации и конфедерации, каквито са ФИФА и УЕФА, към този момент не могат да се усещат монополисти във връзка с образуване на огромни клубни шампионати. И освен.

Много значими са текстовете, които касаят телевизионните права - най-голямото перо в бюджета на всеки един съвременен западен клуб. 

В претекстовете на решението на Съда на Европейски Съюз написа, че организирането на клубни шампионати и потреблението на тв права за лъчение са стопански действия. При това не е наложително да са " тв ". Подразбира се, че могат да засягат и стриймването в интернет.

Съответно те би трябвало да съблюдават разпоредбите за конкуренцията и свободата на придвижване, даже когато икономическото гонене на спортни цели има характерен темперамент, като съществуването на асоциации с избрани регулаторни и контролни пълномощия. Сиреч, УЕФА (или различен субект) и шампионати.

Можеш да се отделиш и да си организираш шампионат, като самичък се грижиш за правата за лъчение. Тук идва основният миг в " присъдата " на Съд на Европейския съюз - УЕФА, ФИФА и който там още, към този момент не могат да плашат с санкции, изключвания, забрани и така нататък Това е сърцевината по делото.

Иначе и до момента е било по този начин. Помислете, изключително през лятото и зимата се провеждат един куп минитурнири, които не са под егидата на тези и други централи. В интерес на истината УЕФА поправя наредбите си в тази част. Това е повода Съд на Европейския съюз да подчертае, че решението не касае събитието дали планът " Суперлига " би трябвало да бъде утвърден. А УЕФА реагира, че всъщност нищо не се трансформира.
Значи ли това, че даден клуб може да съди УЕФА с концепцията да се разпорежда с тв правата си?
Може, само че най-вероятно няма да успее, бидейки част от актуалната система на футбола и участвайки в европейските клубни шампионати. В последна сметка с присъствието си в тях даден клуб се съгласява с изискванията на УЕФА като уредник. Що се отнася до вътрешните шампионати, множеството от тях се управляват от лиги, които са франчайзи. Такъв е водещият образец - британската Висша лига, основана в миналото от шест огромни клуба - като компания.

Факт е, че футболният модел се пропуква с решението на Съд на Европейския съюз, което в последна сметка не е толкоз изненадващо. Не и за добре осведомените. Но, въпреки това, този модел е граден десетилетия наред. Той включва националните първенства и шампионати, УЕФА (като европейска конфедерация на ФИФА), другите конфедерации, ФИФА. Действа на състезателен принцип за класиране с всичко познато в него - участия, влизане в по-горна група или стадий, изпадане и така нататък

Няма да е толкоз елементарно тази конструкция да бъде съборена. Не е и нужно. Ясно е, че всичко се променя и последните събития ще дадат подтик на нови, само че измененията по този начин или другояче се случват. Футболът непрекъснато еволюира, спомнете си какво беше преди 20 години и какво е в този момент. Разликата е голяма.
А по какъв начин се промени Суперлигата?
Представеният още в четвъртък план е напълно нов. Което демонстрира, че там не са спали от април 2021 година насам, когато единствено 48 часа след оповестяването си беше спрян, защото девет от основателите му се оттеглиха под натиска на почитатели, медии, спонсори, организации (УЕФА, ФИФА, ФИФПро и т.н.) и цели държавни управления.

На първо място, ангажирана е компания, която да менажира Суперлигата - А22. Неин началник е някой си Бернд Райхарт. Предложен е формат с 64 тима, разграничени в три лиги. Няма да има обезпечени квоти, както през 2021 година, в противен случай, правилото е като в народен шампионат с Първа, Втора и Трета лига. Идеята е отборите да се изкачват и изпадат, да има първенци, а също по този начин елиминационна фаза. 
 Снимка АП/БТА
Класирането за Суперлигата ще става на база националните шампионати, споделя Райхарт пред Би Би Си. Което значи, че се копират шампионатите на УЕФА. Бернд Райхарт приказва за " отворен " и " наличен " шампионат, мачовете в който ще са през седмицата. По седем на тим в груповата фаза, след което следват елиминации. Той изрази увереност, че ще събере 64 тима за старт на лигата. 

А с новия формат на отворен шампионат се цели отбягване на рецензиите от оферти преди 32 месеца затворен ВИП вид със супертимове, единствено 12 на брой, като се планираше да бъдат поканени още неколцина - " Байерн ", " Борусия " (Дортмунд), ПСЖ, " Аякс "...

Нещо забавно - Райхарт подсигурява в изявленията за Би Би Си и ДПА, че мачовете ще бъдат безвъзмездни за почитателите в целия свят, те нямало да са част от платени пакети и платформи. Чист популизъм. Преди време почитателите възстанаха първи против тогавашната Суперлига, по този начин концепцията в този момент е очевидно да бъдат извоювани, с цел да не изригнат още веднъж.

Помислено е и за дамите, защото техният футбол става все по-популярен. Женската суперлига ще е от 32 тима и на същия принцип.

За пари публично не се приказва, само че се показва, че те ще са " в пъти повече ", в сравнение с в този момент се заплащат от УЕФА. Включително по този начин наречените " солидарни заплащания " към всички във футболната система. В България например такива се разпределят всеки сезон. Те не са Бог знае какъв брой, само че дават отговор на класиранията на нашите тимове на национално и клубно ниво.
Как реагира футболният свят?
На този стадий - отрицателно. Остро " срещу ". За момента можем да кажем, че участниците в шампионата Суперлига са тъкмо три - " Реал ", Барса и " Ювентус ". Последният не е доста сигурен, защото предходното ръководство начело с Андреа Аниели - един от моторите на предходната Европейска Суперлига, напусна, а настоящето още не е коментирало.

Това е повода в първото си изказване президентът на УЕФА Александър Чеферин да съобщи с доза жлъч, че няма да прави спънки този път, няма самообладание Суперлигата да започва с единствените си два участника - " Реал " и " Барселона ".

В Англия първи реагира " Манчестър Юнайтед ", който се разграничи от Европейската Суперлига, заявявайки, че няма желание да се причисли, остава правилен на сегашната конструкция. " Червените дяволи " бяха част от предходното предложение, взривило футбола в ранната пролет на 2021 година Последваха ги останалите от " Голямата шестица ", като финален през вчерашния ден се причисли и " Ливърпул ", с което постави завършек на тръгнали спекулации, че щатските му притежатели отново са тръгнали против УЕФА.

Висшата лига разгласява позиция - срещу Суперлигата. 
 Снимка АП/БТА
Клубовете, оповестили се срещу, са неизброими. От огромни (като Премиър лийг) и дребни лиги. Сред тях се подредиха ЦСКА-София и ЦСКА 1948, който, бидейки член на Европейската клубна асоциация, разгласява декларацията й. 

“Европейската клубна асоциация (ECA), представляваща близо 500 професионални футболни тима в цяла Европа, отбелязва решението, издадено през днешния ден от Европейския съд. За да бъде изцяло ясно, решението по никакъв метод не поддържа или утвърждава какъвто и да било тип план за Суперлига ", се споделя там.

Най-любопитното изявление направи точно президентът на ЕСА Насер ал Хелайфи - босът на " Пари Сен Жермен ". Той осъди желанията за Суперлига, подлага на критика " Реал " и " Барселона " и добави следното по адрес на боса на " лос меренгес " Флорентино Перес, който незабавно след обявяване на решението на Съд на Европейския съюз произнесе тирада от клубния музей:

" Странно е да приказваш за Суперлигата с всичките титли от Шампионската лига зад теб. "

Странно е - самата истина. Меко казано.

В държавните управления на Италия и Франция се заприказва за иницииране на законодателни промени, с които клубовете да бъдат лимитирани да поддържат Европейски Съюз.

" Байерн " (Мюнхен) и " Борусия " (Дортмунд) - грандове спрягани за " специфични предложения " още пред 2021 година, се опълчиха на бунтарската самодейност. Във въпросните страни федерациите и лигите също споделят " не ". Германските клубове действително се ръководят от последователите си, което подсказва, че е доста малко евентуално да трансформират визията си.
Значи ли това, че Суперлигата още веднъж е мъртвородена?
Не. Сега можем да направи няколко извода. Първият е, че господството на ФИФА, УЕФА и останалите " престижи " се клати, само че е рано да ги отписваме. Най-малкото, УЕФА би трябвало непрекъснато да се трансформира и да угажда на огромните клубове, с цел да остане админ и уредник на клубния футбол в Европа. Така ще стане и в този момент, но този път би трябвало да се намерения и за по-малките.

Второ, отварят се вратите за други възможности, само че те би трябвало да предложат повече от това, което се сервира. Налага се да си сътрудничат с останалите заинтригувани страни - федерации, лиги, почитатели, спонсори, политици... Бернд Райхарт съобщи, че е разговаряно с всички по веригата, а 99 % от отказалите се в последните дни се били врекли във честност на плана. Сега се отметнали. И двата случая не е изненада, че господства стадният принцип. 
 Бернд Райхард. Снимка АП/БТА
Трето, неуместно е да се мисли, че може да се реализира нещо значимо като план без британските клубове, които през днешния ден (уж) не желаят и да чуят за Суперлига. Същото се отнася за немските, френските, италианските, останалите в Испания, твърдо застанали против Барса и " Реал ". Начело с " Атлетико ".

А за какво тъкмо най-големите в Испания остават правилни на плана, не е мъчно да се отговори. " Реал " от десетилетия има водеща роля във футболния бизнес, постоянно е бил иноватор, харчел е и е изкарвал... космически. " Барселона " е в доста тежко, даже предфалитно положение, откогато стартира пандемията. Наскоро изтегли голям заем за новия си стадион и не е ясно по какъв начин ще го връща. Заради неналичието на пари и добър баланс не успя дя си върне Лео Меси.

Журналистът Йън Хърбърт от " Дейли Мейл " написа, че грандовете с Испания просто желаят да си отмъстят на Висшата лига за нейното владичество. Това звучи пристрастно и шовинистично, само че не е лишено от логичност. Последният във Висшата лига печели долу-горе колкото първия в Ла Лига от тв права. Докато Европейската Суперлига гарантира различен принцип на систематизиране на парите, а те ще са доста повече, твърдят уредниците.
Какво следва?
Ще забележим по какъв начин ще се развият процесите в идващите месеци. Ще се намерят ли в действителност смелчаци - 64 на брой или по-малко за начало, които ще склонят за Европейската Суперлига? Защо това да не са тимове, които са останали отвън евротурнирите на УЕФА? Този сезон " Челси " не попадна и в трите, нищо чудно това да се случи и на " Манчестър Юнайтед " следващата година. 

Едно е несъмнено - " Реал ", Барса и компания няма да се откажат в този момент, откакто чакаха в миманса 32 месеца. Те демонстрират, че са склонни да трансформират плана си.

Същата податливост трябва да засвидетелстват ФИФА и УЕФА, в случай че желаят да си запазят контрола. Нужни са по-радикални промени и в клубните шампионати, и в тези за националните тимове. 

Играта на котка и мишка е в нова фаза. Да забележим какво ще се случи с футбола в последна сметка. А всички въпроси и отговори, постоянно водят към " положителния " остарял извод - каквото и да ти приказват, най-после постоянно става въпрос за пари.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР